I dag kan vi läsa om statens ensamutredare, Karin Lindell, i frågan om reglering kring skönhetsingrepp och olika former av laserbehandlingar inom skönhetsindustrin. Det visar sig att Sverige är det enda landet i Europa som nästan helt saknar lagstiftning inom området. I stort vem som helst får utföra relativt avancerade behandlingar mot håravfall helt utan utbildning eller behörighet. Betänkandet väntas lämnas i mitten av juni men det står helt klart att det kommer att komma relativt omfattande lagstiftning inom området. Även inom området hårlaser kommer det att tillkomma regler för vilka som får erbjuda behandlingar.

Är detta bra eller är det bara begränsande och onödigt? Svaret är nog som vanligt att det är både ock. Vissa former av behandlingar synes helt naturligt att lagstiftning införs – ögonoperationer med laser, IPL och avancerade fettreduktioner med ultraljud och laser. Dessutom måste det finnas bättre regler för import av maskiner inom området från Kina. Många billiga maskiner är både verkningslösa samt en del alldeles för kraftfulla i förhållande till medföljande specifikationer. Senast häromdagen stod det i tidningen om att ultraljudsbehandling mot fett inte kunde vara helt garanterat säkert.

Vi vill ju alla kunna få skönhetsbehandlingar utförda på ett tryggt och säkert sätt och inte behöva oroa oss för eventuella biverkningar eller skador. Som tur är har vi trots allt väldigt få behandlingar i Sverige som går fel men där det händer beror det ofta på maskinfel eller på outbildad personal som utför behandlingen på ett felaktigt sätt. Men med en ökande industri kommer det att komma oseriösa aktörer och de som inte kan hantera tekniken och då kommer antal skador att öka även om den procentuella fördelning kommer att minska.

Posted by on oktober 16th, 2012 at 16:17


Comments are closed.